dilluns, 11 de novembre de 2013

Agenda

Un compendi actualitzat d'esdeveniments i activitats que podeu trobar interessants...

Comtes. L'origen de Catalunya
La Xarxa (primer capítol 27 desembre 2017)
«El clam a favor de la sobirania es remunta al segle IX, l’inici d’un període cabdal en la nostra història que arriba a la televisió amb ‘Comtes’, una docusèrie que relata el procés que van emprendre els primers comtes catalans per aconseguir la independència de l’imperi carolingi. Amb un guió de l’escriptor i antropòleg Albert Sánchez Piñol i sota la direcció de Carles Porta, el treball reconstrueix des d’un escrupolós rigor històric el regnat de quatre comtes [...] Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II.»

Fotograma 'Comtes. L'origen de Catalunya'

Museu Marítim de Barcelona (30 març - 31 desembre 2017)
L'exposició recorre la història de la relació de Barcelona amb el mar des de l'expansió mediterrània de la corona catalano-aragonesa fins a la batalla de Lepant (1571). Compta amb maquetes dels vaixells de comerç i guerra així com d'audiovisuals immersius i recursos interactius que ajuden a entendre la vida al mar entre l'Edat Mitjana i Moderna i l'evolució de l'edifici de les Drassanes. La visita culmina fent passar el visitant sobre la Galera Reial. L'exposició acaba de forma una mica abrupta però la informació és completa, clara i es presenta de forma atractiva.

Museu d’Història de Barcelona (21 juny 2017 – 14 gener 2018)
«En una Europa sacsejada per les guerres de religió i les rivalitats d’índole confessional, catòlics i protestants van esdevenir dues cultures religioses que semblaven pràcticament irreconciliables, i la irrupció de la impremta va facilitar la ràpida propagació tant de les tesis protestants com de les de la reacció catòlica. Barcelona es féu ressò dels canvis religiosos i artístics del moment, i s’adaptà a les iniciatives que altres ciutats iniciaren. Així, la ciutat també va ser deutora de la cultura gràfica imperant; les estampes foranes transmetien la doctrina, alhora que inspiraven als pintors i escultors locals.» 

Picasso Barcelona 1917

Museu Picasso de Barcelona (26 octubre 2017 - 28 gener 2018)
L'any 1917 Picasso fa la seva darrera estada llarga a Barcelona, on havia fet algunes visites puntuals d'ençà del seu establiment a París. Si el 1904 marxava a la capital francesa com una jove promesa, al seu retorn és un artista triomfador, ric i reconegut. El motiu de la seva vinguda fou l'encàrrec que tenia com a escenògraf dels ballets russos de Diaghilev, que havien d'actuar a Barcelona. Entre les ballarines que el formaven, el pintor conegué a Olga Kokhlova, qui acabaria sent la seva dona. En una Barcelona que vivia una efervescència artística gràcies a la neutralitat durant la 1a Guerra Mundial, els amics catalans d'en "Pau Picasso", com li'n deien, prepararen diversos actes d'homenatge i la premsa es feu ressò de la seva tornada. L'exposició és una capbussada en aquells dies de fa 100 anys, quan Picasso va pintar algunes de les obres més importants de la col·lecció del museu, ara contextualitzades en l'ambient de l'època.


Arthur Cravan. Maintenant?

Museu Picasso de Barcelona (26 octubre 2017 - 28 gener 2018)
Arthur Cravan és el pseudònim de Fabien Avenarius Lloyd (1887-1918), artista polifacètic, dadaista abans de temps i nebot polític d’Oscar Wilde. Fou el director de la revista Maintenant i l’artista que s’amagava rere el fictici Archinaud, pintor del que se n’havia inventat un estil propi i una biografia. L'any 1916 estigué a Barcelona, on muntà un combat de boxa en el que s’enfrontà amb el campió del món Jack Johnson i que és considerat la primera performance de la història de l’art. L'exposició ret homenatge a la curta trajectòria d'aquest peculiar bohemi del que se'n perd el rastre en un viatge per l'Atlàntic rumb a l'Argentina, l'any 1918.

Combat entre Jack Johnson i Arthur Cravan a la Monumental de Barcelona el 23 d'abril de 1916.
Josep Maria Co de Triol. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya
Museu Picasso de Barcelona (26 octubre 2017 - 28 gener 2018)
El gravat és una tècnica que permet veure el procés creatiu d'una obra i que posa en relació l'artista i l'artesà, entre els quals neix sovint una alquímia especial que possibilita treballs excel·lents. Picasso conreà els diversos tipus de gravat durant tota la seva trajectòria, amb temes clàssics, il·lustracions per als llibres d'aquells autors que l'inspiraren i escenes de la seva vida, compartint la seva afició i coneixements amb els seus nebots, dels quals en podem veure els resultats a l'exposició.Empúries, la gran empresa arqueològica de J. Puig i Cadafalch (1908-1923)

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona (5 octubre 2017 - 28 gener 2018)

«L’exposició està dedicada a les excavacions d’Empúries, com a projecte arqueològic emblemàtic comandat per Josep Puig i Cadafalch, en el marc de la commemoració del 150 aniversari del seu naixement. Un dels atractius de serà veure algunes de les peces més emblemàtiques d’Empúries, com el cap de la dama flàvia o el mosaic dels peixos o la gran maqueta de la Neàpolis, elaborada als anys 20, que s’ha restaurat amb motiu d’aquesta exposició.»

Empúries, la gran empresa arqueològica de J. Puig i Cadafalch

La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona (28 setembre 2017 - 4 febrer 2018)

«La revolució neolítica suposa la primera gran transformació del medi; plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i l’aplicació de tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7400 anys un grup d’agricultors i ramaders prehistòrics s’assenten a la vora de l’estany de Banyoles, esdevenint el poblat neolític més important a Catalunya. La Draga és l’únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental; fet que permet exemplificar a través de l’extraordinari patrimoni conservat, en part sota l’aigua, una etapa cabdal de la nostra història: els inicis de l’agricultura i la ramaderia.»

La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis

CaixaFòrum Barcelona (24 novembre 2017 – 18 febrer 2018)
«Atletes, guerrers, herois, filòsofs, polítics i artistes de l’antiga Grècia conreaven una concepció particular de la competitivitat present a la vida domèstica i mitològica. Aquesta exposició proposa una comprensió d’aquest esperit competitiu a través d’una selecció de tresors de l’espectacular col·lecció del British Museum.»

Agon! La competició a l'antiga Grècia


Memorial Democràtic, Barcelona (14 setembre 2017 - 2 març 2018)
«La mostra tracta de com, al llarg de la Guerra Civil, tant els ministeris d’afers exteriors europeus i americans com la premsa internacional van creure, de manera convençuda, que Catalunya proclamaria la independència. Aquest fet va tenir lloc en el context dels moviments de fronteres al continent europeu després de 1917-1919 i les intenses problemàtiques identitàries del vell món.»

Une Catalogne indépendante? Geopolítica europea i Guerra Civil espanyola (1936-19139)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------