dilluns, 11 de novembre de 2013

Enllaços

Apartat en reconstrucció constant... tota proposta serà benvinguda!

Revistes

Ab Origine - Revista digital d'Història dirigida per un grup de joves historiadors recentment graduats. Dedicada a la divulgació i la difusió, explica tant fets universals com locals amb un estil fresc i crític.

Històries d'Europa - Projecte divulgatiu centrat en la difusió de la història del continent europeu a partir de relats fàcils i entretinguts, concebuts des d'una perspectiva catalana i en la nostra llengua.


Sàpiens - La revista de divulgació història per excel·lència de Catalunya. Rigorosa, amena i compromesa amb el país, combina el treball d'historiadors i periodistes. Mereixen una especial menció els seus blogs.

Museus


Museu d'Història de Catalunya - Creat amb la missió de narrar als seus visitants la història de Catalunya, cosa que fa mitjançant objectes i documents, recreacions històriques i ambientacions així com equipaments audiovisuals i informàtics, que acosten de manera lúdica a la història de la nació, pretenent estimular l'interès sobre l'evolució de la cultura catalana.

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Conserva, investiga i difon els vestigis arqueològics que il·lustren l'evolució històrica al nostre territori des de la prehistòria a l'època medieval. Com a museu en xarxa disposa de diverses seus i jaciments arreu de Catalunya.
Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona - Conserva, estudia, documenta, divulga i exposa el patrimoni històric i la història de Barcelona des dels orígens fins al present.

El Born Centre Cultural - Ubicat a l'antic Mercat del Born, és un equipament cultural del segle XXI que mostra la Barcelona viva i dinàmica del 1700 i els fets de 1714 en el context de la Guerra de Successió. Es tracta d'un espai polivalent d'accés públic amb una extensa programació que té l'objectiu de convidar a la reflexió sobre el passat, el present i el futur de Barcelona i de Catalunya.

Museu de les Cultures del Món - Té com a missió principal la preservació, presentació i difusió del patrimoni artístic i cultural de diverses cultures Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania. Mostra la diversitat cultural mitjançant l'experiència artística dels pobles des d'una perspectiva pluridisciplinària i vol esdevenir una plataforma de difusió i projecció social del patrimoni i el coneixement d'altres cultures del món.

Museu Picasso - El museu, ubicat entre quatre palaus de la Barcelona medieval, mostra els inicis de l'artista malagueny, les etapes de la seva evolució estilística i la seva vinculació a la ciutat, on hi visqué durant la seva joventut integrat en els cercles modernistes catalans. A més de les pintures del període barceloní, destaquen les seves variacions de Las Meninas.
Webs i blogs
11 Setembre 1714 - Pàgina web monogràfica sobre la Guerra de Successió. Conté molta informació sobre els diversos aspectes del conflicte, ben organitzada, documents interessants i gran quantitat d'enllaços.

Barcelona Desapareguda - Un projecte de Giacomo Alessandro per recuperar la fesomia que tenia la nostra ciutat abans dels grans canvis arquitectònics, urbanístics i socials que ha viscut.

Nationalia (CIEMEN) - El diari digital de les nacions sense estat a Europa i el món

Postexcavatòrix - El portal de l'arqueologia catalana. A més de notícies sobre patrimoni, conté un complet directori d'enllaços amb excavacions, estudis, recursos i associacions del sector a Catalunya.

Aplicacions


Barcino3D - Un recorregut virtual per passejar en primera persona pels carrers de la Barcelona romana del s.III dC i descobrir com vivien els nostres avantpassats.


Programes de ràdio


En guàrdia! - Programa de Catalunya Ràdio dirigit i presentat per Enric Calpena que repassa, amb un convidat especialista, temes d'Història universal i de Catalunya. Es va estrenar el 2001 i ja porta 14 temporades i 550 programes emesos. Pots descarregar-te'n els podcasts.

Institucions i entitats
Delegació de la Generalitat a Itàlia - l'Alguer - Vehicula les relacions entre el govern català, l'Ajuntament de l'Alguer i el govern regional de Sardenya a més d'organitzar els actes institucionals i promoure accions en favor de la llengua catalana a la ciutat.

Assòtziu de sos Sardos in Catalugna - El lloc de trobada dels sards i algueresos que viuen al nostre país i dels catalans enamorats de la rica història i cultura de Sardenya.

Patrimoni
Paisatges de la pedra seca - Pàgina especialitzada en el fenomen de les construccions de pedra seca, un dels principals elements estructuradors dels paisatges rurals de Catalunya i de tota la conca mediterrània, testimoni d'una activitat humana ancestral que connecta amb el passat més remot del nostre territori.

Rutes històriques

Cooltur - Ofereix rutes històriques i llegendàries (romànic, bruixeria, carlins, modernisme) en format gratuït per aquelles zones de l'interior del país que s'han vist oblidades, amb la voluntat de donar-ne a conèixer la cultura i el territori i promoure el turisme actiu.

Viatges Terra Sarda - Empresa de turisme actiu especialitzada en Sardenya. Ofereix diversos itineraris adaptables per descobrir el paisatge, la cultura i la gent d'una illa tan propera com desconeguda.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------