dilluns, 11 de novembre de 2013

Extrablog

Compendi d'activitats, articles o projectes en els que participo més enllà de l'Esguard Històric...

He tingut el plaer d'impartir les sessions d'història medieval d'aquest curs introductori; concretament:
1) Dels visigots a la Marca Hispànica (ss.V-IX)
2) L'emancipació dels comtats catalans i el procés de feudalització (ss.IX-XII)
3) La fixació de Catalunya i la unió dinàstica amb l'Aragó (ss.IX-XII)
4) De la pèrdua d'Occitània a la formació dels Països Catalans (s.XIII)
5) L'expansió mediterrània i la crisi baix-medieval (ss.XIII-XIV)
Ressenya de l'acte de presentació del llibre "El pont retrobat. Escrits d'Antoni Simon Mossa" (2016) en que, gràcies als diversos ponents, vam poder conèixer les diverses cares del gran intel·lectual d'origen alguerès -cineasta, arquitecte, escriptor, filòleg i polític- en motiu del centenari del seu naixement.

10/04/2016 L'Alguer del s.XIX, una realitat no tan desconeguda... Interessant article de Pere Mayans sobre el coneixement de l'Alguer abans de l'arribada d'Eduard Toda (1887) i la identificació dels algueresos amb el català tot i el trencament dels vincles polítics després de la Guerra de Successió. S'hi inclou una petita contribució meva sobre els llibres de viatges i les descripcions de viles i ciutats de Sardenya que es feien al s.XIX. Un nou episodi d'història compartida que cal conèixer!

26.02.2015 Publicat "Breve Storia della Catalogna" a Col·lectiu EMMA i ANC Itàlia 
Amb l'objectiu d'acostar la història de Catalunya als italians hem redactat un text de síntesi sobre els orígens del nostre petit país, els seus vincles amb Itàlia i el procés d'independència en curs. El Col·lectiu Emma, entitat dedicada a explicar Catalunya al món, ha decidit publicar-lo en la seva secció en italià, com també l'assemblea exterior ANC - Itàlia.

02.02.2015 Una petita història per enamorar-se de Sardenya
 

La base del turisme actiu és el coneixement del territori, tant en la seva dimensió històrica com paisatgística. Per això hem col·laborat amb l'amic Jordi Saumell de Viatges Terra Sarda, petita empresa de turisme actiu especialitzada en l'illa, redactant un text que resumeix el passat de Sardenya. El trobareu al blog en la seva versió ampliada.

07.02.2015 Expliquem a la comunitat sarda de Pisa les arrels històriques del procés català

D'on li ve l'autonomia a Catalunya? Perquè viu un procés d'independència? Està creixent l'independentisme entre les nacions sense estat europees? Quines lliçons en pot extreure Sardenya? Trobar resposta a aquestes preguntes l'objectiu de la trobada organitzada per l'Assòtziu Culturale Sardu de Pisa Gràtzia Deledda sota el títol "Minoranze in Europa. Il rapporto tra popolazioni e istituzioni locali e gli stati europei"

12.09.2014 Commemoració del Tricentenari a l'Alguer 
En el marc de la celebració de la Diada i tot just un dia després que s'acomplissin els 300 anys de la caiguda de Barcelona, vaig poder explicar la Guerra de Successió i les seves conseqüències en la relació entre Catalunya i Sardenya convidat per l'Espai Llull. Representació de la Generalitat a l'Alguer.

10.02.2014 Publicat "2014: la Primavera Sarda" a Vilaweb
En motiu de les eleccions sardes del 16 de febrer del 2014, el diari digital Vilaweb féu un extens seguiment de la jornada electoral. En el marc d'aquesta cobertura, el mitjà publicà la nostra crònica prèvia dels comicis, en que parlem de la trajectòria del sardisme i la situació actual. A l'Esguard del Janus trobareu l'escrit dividit en dues parts: "Genealogia del sardisme" i "2014: la Primavera Sarda?"

Col·laboració amb Històries d'Europa
11/01/2016 Còrsega, l'agitada història de la primera república il·lustrada 

En l'article exposo els factors geogràfics i socials que han condicionat la història de l'illa així com les bases de la seva identitat cultural. A més, explico la seva vinculació amb Gènova, la revolució il·lustrada de Pasquale Paoli i la conquesta pels francesos.

Col·laboració amb Ab Origine

09/05/2017 Templers: la Història més enllà de la llegenda
Ressenya sobre l'exposició temporal Templers. Guerra i religió a l'Europa de les croades del Museu d'Història de Catalunya (podeu visitar-la fins al 23 de juliol). Realitzada a quatre mans amb en Sergio Plana García, especialitzat en Història Medieval.

04/04/2017 Els pilars d'Europa: un propòsit desdibuixat
Petita ressenya sobre l'exposició temporal Els pilars d'Europa. L'Edat Mitjana al British Museum del CaixaFòrum Barcelona (podeu visitar-la fins al 18 de juny).

15/10/2015 Més enllà de l'Alguer: el llegat català a Sardenya 
Continuo la meva col·laboració amb la revista digital d'història Ab Origine tractant ara de les conseqüències de la conquesta de l'illa pels catalano-aragonesos (1323-1420) i què n'ha quedat d'aquests quatre segles compartits - poc coneguts a banda i banda - en la societat, cultura i paisatge sards.

15/07/2015 Sardenya, una joia (massa cara) per a la corona catalano-aragonesa 

Com pot ser que un conflicte tan interessant i transcendent com és el que enfrontà sards i catalans sigui, en general, tan desconegut? Partint d'aquesta reflexió, he aprofitat la col·laboració que m'ha brindat el flamant digital d'història Ab Origine, un projecte conduït per un grup d'amics i companys del grau d'Història (UB), per acostar aquest fragment de passat que compartim amb Sardenya.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------